Mojazbierka.sk

Diskusia: Dobrá rada pre zberateľov
vytvoril Radovan 14.12.2014 20:32

Radovan
Neprihlásený
14.12.2014, 21:26 #1
Ahojte. Nechcel som sa tu už vyjadrovať, ale nedá mi nenapísať zopár slov z vlastnej skúpenosti  o TAKZVANÝCH OBCHODNÍKOCH (zberateľoch) zo Slovenska a z Čiech + niečo o Aukre.cz.

Ako všetci vieme  zbieranie bankoviek už niekoľko rokov riadi zopár jedincov a je tomu tak všade aj na Slovensku a aj v Čechách. Jedna vec je ale radiť a dá sa povedať určovať ceny (na aukciách umelo navyšovať) a druhá vec je byť totálne chamtivý a  úmyslene klamať svojich zákazníkov.

Čo sa týka Slovenska, tak tu máme bankovky totálne nadhodnotené a burzi ako Bratislavská, Trenčín, Vajnorská atď. sú čo sa týka bankoviek totálne slabé a ak sa tam aj ponúka niečo lepšie je to za totálne prehnané ceny.

Čo sa týka Čiech, nakúpil som od jedného nemenovaného človeka zopár bankoviek za nemalé ceny a moja skúsenosť je taká, že prvý, druhý - piaty krát sa správal seriózne a potom mi ponúkal bankovky za ceny, ktoré nespĺňali kvalitu = cena. Bankovky ktoré mi ponúkal za nižšie ceny mali lepšiu kvalitu ako tie ktoré ponúkal za vyššie ceny. Druhý pán obchodník mi ponúkol bankovku za cenu a keď prišlo k prerátaniu kurzu, tak mi napísal omoc vyššiu cenu ako vychádzala podľa kurzu.Ak niekto predáva bankovku za 100 000 Kč a je kurz Cz/Euro je  28 (čo je podľa prepočtu 3571 Eur) a napíše kupujúcemu pošlite mi  3600 Eur + poštovné a balné v poriadku, ale ak napíše pošlite mi 4175 Eur + poštovné a balné tak nech sa niekto nehnevá čo je to za predávajúceho ? A taký obchodníci - takzvaný zberatelia riadia celý systém.

Čo sa týka Aukra.cz, tak tam majú tiež páni obchodníci niekoľko účtov cez ktoré ponúkajú bankovky, ktoré samozrejme nespĺňaju požadovanú kvalitu ktorú na Aukre uvádzajú. Nehovoriac o tom, že sa tam skoro každá bankovka umelo prihadzuje, ale to je asi všade tak.  

Neberte to tak že sa tu zase iba sťažujem, ale je vážne smutné akým smerom slovo ZBERATEĽSTVO vedie zopár vysoko postavených ľudí, ktorý toto celé riadia.

Mám zopár kamarátov, ktorý zbierajú bankovky a mali rovnakú skúsenosť čo sa týka rovnakých vysoko postavených ľudí (hlavne z Čiech). Je mi jasné že je nejaká ponuka a nejaký dopyt a aj to že je zopár ľudí, ktorý toto celé majú podchytené a chcú zarobiť = to je samozrejmé.

Je ale smutné že daný vysoko postavený ľudia ktorý radia vydavateľstvám ceny bankoviek pri vydávaní rôznych katalógov a ktorý organizujú veľké aukcie idú vyslovene klamať svojich niekoĺko ročných zákazníkov, ktorý od nich nakúpili bankovky za nemalé peniaze.

Slovo čestnosť a serióznosť daným ľuďom nič nehovorí za čo  sa môžu hanbiť ! ! !

Nejde mi o to aby sa tu o tom písalo, alebo aby sem zase zopár múdrich ľudí  vypisovalo rôzne veci (nikto ťa-vás nenútil dané veci kupovať, mal si si / mali ste si kvalitu bankoviek skontrolovať atď, mali ste sa sťažovať a bankovky vráťiť), ide mi iba o princíp. Ponuky,ceny a hľavne slová takýcho pánov by mali byť seriózne a mali by si aspoň trocha vážiť kupujucich lebo práve z nich majú to čo majú a sú tam kde sa dostali !

Ako som písal veľa serióznych zberateľov (nie obchodníkov a kšeftárov, ktorým nejde o zbieranie a o koníček, ale iba o zisk o nič iné)
malo v poslednej dobe rovnaké skúsenosti a to je aj dôvod prečo som sem napísal čo som napísal.








 


 
Mirec
Neprihlásený
15.12.2014, 12:41 #2
Rado máš úplnu pravdu, aj mne sa veľakrát stalo že bankovky predávané ako UNC boli maximálne 1- a s tým prihadzovaním na Aukre je to viac ako isté. A ešte jeden postreh, keď predáva rovnakú bankovku čech a slovák tak čech ju predá aj o tretinu drahšie, slovákom češi neprihadujú neviem prečo.
 
mischel13
Neprihlásený
17.12.2014, 19:46 #3
Zdravím,
tyto popsané postřehy, sledujeme s kolegama už docela dlouho a bohužel pro nás obyčejné sběratele je to jen na škodu.  Velcí hráči nainvestovali mnoho peněz do bankovek a nyní se snaží udržet ceny tam, kde je potřebují mít oni. Proto se dělají Vámi popsané nepravosti na aukcích, aukru atd. Minulý rok na sálové aukci, jsem kupoval bankovku z 1.emise Československa a pral se o ni se mnou jeden z velkých hráčů, pěkně mi cenu navýšil. Po mé vyhrané položce, šla ještě jedna v trochu lepším stavu, o půl stupně a vyšší vyvolávací cenou. Tento velký hráč byl skoro jediný zájemce, protože mu asi nechtěli jeho kolegové navyšovat cenu, tak jsem mu to vrátil a kdybych ji náhodou vyhrál, tak by šla na aukro na prodej jedna z nich. Co mě nejvíce ale dorazilo, že ji nabízel dále na internetu, ještě o další půl stupně v lepším stavu, než byla na aukci a o 60% dráže, než ji vydražil i s poplatkama. Takto se vydělávají peníze!!!
U toho velkého hráče, jsem před lety koupil bankovku, opět z 1.emise, která mi chyběla a když dorazila, tak jsem se nestačil divit, co mi dorazilo? Stav byl uváděn jako +3, ale bankovka byla opravovaná(hrozně), v popisu o tom ani čárka, že je reparovaná(neodborně)!!! Neměl jsem sílu mu to poslat nazpátek a hádat se s ním, nejen o stavu +3, ale o tom "odborném" opravení bankovky, který z ní dělal max stav +4!!! Po týdnu jsem ji dal na aukro a se ztrátou prodal na Slovensko!wink Od té doby pro mne jeho krám je velké tabu, i kdyby tam prodával 5000Kč/1919 ve stavu 3 za 100tisíc!!!
Ještě mám jeden krám, který jsem si dal na spamový list, v mailové adrese. Pořádají aukce, kde okrádají lidi, co přinesou něco na prodej. Dají to do aukce, kde to nikdo z přihazujících(písemných) nevyhraje a jsou výherci oni o jeden příhoz. Zaplatí prodejci a sami to prodávají dále s velkým ziskem. I takto se vydělávají peníze!!!
Dalším neduhem jsou inzeráty, kde se snaží určití "sběratelé" vykoupit od lidí doma nalezené starožitnosti(mince, bankovky, řády atd.) Už mi to několik lidí potvrdilo, jak je oholili a ještě jim tvrdili, že na tom skoro nic nevydělají! Ale to je už mimo toto téma.
 
Radovan
Neprihlásený
18.12.2014, 06:54 #4
Čo ktomu dodať ?

Zopár takzvaných veľkých obchodníkov z Čiech (akože zberateľov) by sa malo asi spamatať, lebo sa nielen tu ale aj medzi zberateľmi iba potvrdzuje že sú to akurát tak penký podvodníci, ktorý klamú ľudí a ide im iba o zisk o nič iné. Kazia si svoje meno, ktoré majú už aj tak pokazené a čím ďalej viac zberateľov od nich prestáva nakupovať. Je len smutné že takýto páni sú často poradcovia pri vydávaní nových katalógov na bankovky.

Aj jeden nemenovaný (veľký hráč) momentálne vystavuje bankovky na Aukre.Jedna bankovka je tam už zopár týždňov (očividne ju nevie predať - asi ho už zberatelia poznajú a nič od neho nechcú)  a napísal som mu za koľko mi ju predá.Dal mi na ňu cenu a keď som mu napísal že ju chcem kúpiť, vyrátal mi omoc vyššý kurz aký momentálne je (pridal si na danú bankovku IBA TAK 35 EUR) -  samozrejme okrem poštovného a balného. Napísal som mu že podľa čoho daný kurz rátal a aj som mu poslal momentálny kurz taký aký je a už mi ani len neodpísal. Takýto sú (veľký hráči) páni obchodníci - zberatelia. Zisk - zisk a zisk nič iné ich nezaujíma ani to že ich slovo nestojí ani za deravý groš.   

Inak kamarát zberateľ mi navrhol nech si vytvoríme taký spolok zberateľov, ktorý by sa pravidelne stretávali, pokukazovali sa zbierky, nejakú tú literatúru, pokecali, chodili spoločne na nejaké burzy atď.

Zatiaľ nás je 5 zberateľov.Ak by mal niekto záujem nech mi napíše a radi prijmeme medzi seba zberateľom, ktorý zbierajú bankovky pre radosť a vykašleme sa na (veľkých hračov), ktorý iba klamú a organizujú buď na Slovensku a v Čechách akože aukcie (na ktorých iba zdierajú zberateľov), alebo sa snažia oklamať zberateľov cez mnohé účtky, ktoré majú na Aukre.
 
Guardia
Neprihlásený
18.12.2014, 11:43 #5
Čo k tomu dodať...Človek si musí proste vyselektovať zdroje, kupovať skrátka iba od overených a spoľahlivých ľudí. Ťažko ich nájsť, ale dá sa. Ak teda ohovárame obchodníkov, prihodím si aj ja svoje polienko do ohňa: a rovno napíšem-Numizmatika Baron- bankovka v deklarovanom stave 1- za mierne nadhodnotenú cenu, ale reku, šľakťatraf, zháňal som ju už dlho v lepšom stave, no samozrejme prišla čistá dvojka s krásnymi prehybmi, tým pádom za premštenú cenu, druhýkrát bankovka v stave N, veď aj skoro bola, až na nenápadne zalepenú dierku. Od Klima zase mi prišla 100 Kč 1919 akože v stave dva, za cenu samozrejme ako za dvojku, ale bola polepená a poopravovaná, dokonca mala doplnený chýbajúci kúsok kraja. So zreparovanou bankovkou by som možno ani nemal taký problém, ale za adekvátnu cenu a s upozornením, že sa jedná o reparáciu. A na to samozrejme obchodníci akosi zabúdajú upozorniť. Celkom spokojný som bol s Kohoutom, ale keď mi prišla bankovka, ktorej v strednom prehybe chýbal kúsok papiera, takže bola trochu stlačená a zlepená, definitívne som skončil s nákupmi u týchto "šmejdov". Slušnosť káže na takéto vady upozorniť, keď im takáto elementárna vlastnosť chýba, tak inak ako šmejdami ich už nenazývam...
Radovan: daj nejaké bližšie info o vašej "družine", v akom štádiu organizovanosti ste, odkiaľ ste, čo podnikáte a čo chystáte...
 
tomio
Neprihlásený
18.12.2014, 14:23 #6
soukromá obdoba ČNS  ??
小池富夫 Tomio Koiko
Radovan
Neprihlásený
18.12.2014, 14:56 #7
Guardia pekne napísané.

Som rád že sem píšu aj ostatný zberateteľia ktorý boli podvedený a najsmutnejšie na tom  je, že ich podviedli tie isté osoby ako napríklad aj mňa, alebo kopec mojich kamarátov zberateľov.

Nechceli sme tu uvádzať mená, ale bohužiaľ zopár hore uvedených mien ktoré si tam dal (akože serióznych predajcov bankoviek) spravilo aj mne a aj zopár zberateľom presne to isté ako si písal aj ty a popri tom sa hrajú na akože serióznych predajcov.

Seriózny zberateľia sa takto nesprávajú daný ľudia sa môžu hanbiť !

Nič s tým, ale nespravíme akurát iba takto môžeme uporozniť ostatných zberateľov na ich špinavé praktiky aby sa nenechali oklamať.

Otázne je ale kde má človek kupovať bankovky keď ho klamú dá sa povedať tý čo ponúkajú na trhu najviac bankoviek a organizujú najviac aukcií.

 
tomio
Neprihlásený
18.12.2014, 20:20 #8
Nemám účet na Ebay - a tak za mě nakupuje kolega, který vlastní tento účet - já si vyberu bankovku, napíšu max. limit a hotovo...  - stalo se mě nedávno, že jsem si takto koupil na Kup teď bankovku z USA - no, bankovka nedorazila - na opakované výzvy reagoval prodejce jen jednou a to tak, že je chyba v poště. Protahoval to tak dlouho, až uplynula doba, kdy ebay garantuje vrácení peněz - už jsem myslel, že budu mít smůlu a bankovku a hlavně peníze neuvidím.
Naštěstí to jde "nějak" udělat přes Paypal, takže se peníze vrátili zpět.  Máte také podobné zkušenosti ??
小池富夫 Tomio Koiko
ivanisko_SK
Neprihlásený
22.12.2014, 17:25 #9
Po prečítaní týchto zopár postrehov sa mi zdá, že nie som len ja ten "somár" čo nevie dobre odhadnúť stav bankovky cez internet. Vidím, že nás je viac :-) A áno, aj ja som mal tú česť spolupracovať zo zopár obchodníkmi čo si myslia, že možu oceňovať bankovky a ich stavy podľa svojeho metra v reále a samozrejme podľa iného metra v katalógoch na ktorých príprave sa podieľajú. To ale platí aj o - s kamarátom ich voláme dedkovia - predajcoch napríklad z Vajnorskej prípadne z Trenčína. Stav UNC je podľa nich aj bankovka preložená. Ale cena je samozrejme UNC + 20%. A my kupujeme :-)
Ja osobne napríklad bankovku drahšiu ako xxx cez net zásadne nekúpim. Ja si radšej počkám aj dva roky, ale kúpim ju osobne. Nech sa s predajcom viem zhodnúť na kvalite a aj na cene. Takto napríklad kupujem už rok 1000 Kč s pretlačou SLOVENSKÝ ŠTÁT :-)))))))
No a ako na "obchodníkov"? Netuším. Nekupovať od nich? Vracať im tovar ak nie som spokojný? Najlepšie. Ale. Vždy sa nájde niekto kto kúpi, potom predá nám zo ziskom 50% a podobne.
Inak, myšlienka nejakej nazvime to komunity nie je zlá. Trochu organizovanosti nie je na škodu. Len toho času keby bolo viac. Ale jasne že sa dá všetko.

Takže dámy a páni, prajem Vám príjemné sviatky a pekný Nový rok!! Ivan
 
Radovan
Neprihlásený
22.12.2014, 19:22 #10
Tak, tak aj ja vám prajem pekné sviatky a pekné zberateľské skúsenosti v novom roku :-)
 
Miciko_2010
Neprihlásený
22.12.2014, 20:59 #11
Zdravým všetkých!

Tak opäť zasa ťažká diskusia. Nedávno prebehla ohľadom určenia stavov bankoviek. Všetci máme totožné skúsenosti. Pred pár rokmi som bol na tom tak isto.

Veľký hráči, a aukro.... Na aukre kupujem už naozaj ojedinele, ani neviem , kedy som tam naposledy kúpil bankovku. V podstate tam už predávajú stále tý istý ľudia, a aj "veľký hráči", len pod rôznymi menami.  A aj teraz tam kamoš rieši problém s jedným overeným predajcom, ktorý už vystupuje asi pod 4 menom. Umelé prihadzovanie a navyšovanie cien už nemá zmysel ani komentovať.  Tak radšej chodím osobne na burzy a aukcie, ak mi to čas dovolí. Lebo:

Najlepšia je vždy osobná prehliadka a správne určenie stavu!

Často to však býva na burzách a zámerne aj v kamenných obchodoch problém kvôli nedostatku svetla. A predajci to dobre vedia. Čo sa týka veľkých hráčov. Nebudem ich konkrétne menovať, keďže nemajú hneď možnosť reagovať a bol by som nerád, aby to vyznelo ako osočovanie alebo ohováranie. Len pomenujem situáciu z môjho pohľadu. A vždy len okrajovo, lebo by som toho musel napísať x-krát toľko.

Keďže v mojich začiatkoch boli "dobré" kamenné a webové predajne hlavne len z Brna a Prahy, nemal som inú možnosť, ako často objednávať a nechávať si posielať bankovky poštou. Sám som si ešte v duchu povedal, na aukre dám 300,- Kč, u nich 350,- a mám istotu, že bude UNC. Tak som pristúpil aj na vyššiu sumu. 
To bývalo radosti! Keď polovica nezodpovedala stavu. Po čase ma to už prestalo baviť, aj to vracanie materiálu, kde podotýkam som nikdy nemal problém. Sami dobre vedeli, že stav nezodpovedá. Človek si myslel, že keď im dá za bankovky pár tisíc eur, budú k nemu pristupovať inak a prestanú to skúšať. Opak je však pravdou. A  je to vidieť aj na sálových aukciach. Prvej som sa zúčastnil v roku 2010. Takže v dobe, kedy už bankovkový obchod začínal byť slušne rozbehnutý. Popis stavu len málokedy zodpovedal realite. Viac ma však zaskočilo prihadzovanie a kupovanie jednotlivých položiek, keďže v tej dobe ako divák a vlastne aj teraz som  si všímal, kto, čo kupuje, na čo prihadzuje, kedy prestane limitovať atď. Kolegovia so mnou nesúhlasili. No prebehla ďaľšia a ďaľšia aukcia a prišli na to sami, že niečo nieje ok. Teda tvorba cien. 

Tá je vidieť hlavne na aukre a kamenných obchodoch. Stanoví sa na tú dobu vysoká cena bankovky. Všetci, ktorý v tom trochu vedia chodiť, vedia, že to je nepredajné. Prejde však rok, dva a bankovka sa za tú a aj vyššiu cenu začne bežne predávať. Krásny príklad je teraz na aukre, kde sú na predaj aj "predané" a nepredané položky z aukcie. Ak ste si všimli, sú stále vystavované dookola za tie isté sumy a jejda, jedna, a to konkrétne 1000 Kčs 1945 Londýn sa už predala. Niekto si zrejme povedal, že tá cena je zrejme reálna, keďže sa bankovka nezlacnila ani po x-tý krát a kúpil ju. A obaja sú spokojný. Aj kupujúci a aj predávajúci. S týmto sa stretávam často na burzách, keď predajcovia tvrdia nasledovné a to - Na aukre sa predala za 6000,- kč, tak ma hodnotu 6000,- kč. Pritom bežne sa dá kúpiť za polovicu a aj katalógová cena (Bajer) je polovičná. Ale samozrejme sa argumentuje tým najlepším predajom. Ak by ste ju Vy chceli predať jemu, garantujem Vám, že vám ukáže tú najnižšiu cenu, za akúm sa kedy na aukre/aukcii predala.  Platí, že:

Sto-krát na aukre a web shope videná bankovka za cenu xy má cenu xy a nikto s tým nič nezmôže. Ani keby vydal neviem aký dobrý katalóg s cenami. A bankovka sa dala ešte do tej doby kľudne kúpiť za polovicu.

"Zberateľská družina", tak by sme sa mohli volať.  angelJe to dobrý nápad.  Ja osobne ho už 4 roky realizujem s kolegami s fóra sberatel.com. Snažíme sa aspoň 2-3 krát do roka stretnúť, podebatiť, pochváliť a pobiť sa na aukciach. Už sa nás dalo dokopy ak dobre počítam cca 10. Problém ale často býva v tom, aby sa daný termín hodil každému do svojho programu. Ja chodím pravidelne na burzy do Trenčína, takže slovenská vetva by sa mohla stretnúť aj tam. A kľudne aj inde. ja nemám problém docestovať aj do iných miest hlavne západného Slovenska.

Dalo by sa tu napísať ešte veľa príkladov a rozpytvať vyššie uvedené riadky, ale niekedy nabudúce alebo osobne. 

Tiež všetkým prajem príjemné sviatky, zdravie, rodinnú pohodu, a do nového roku veľa zberateľských úspechov! Ja idem pomaly doplňať databázu mz o ďaľšie dierkované kusy....


 
Radovan
Neprihlásený
23.12.2014, 16:54 #12
Inak musím sa poriadne smiať čo sa týka Aukra.

Aj momentálne tam predáva jeden akože zberateľ (obchodník) rozsievača a chcel by za neho 900 Eur, pritom ho kúpil maximálne tak za 350 - 400 na Bratislavskej burze (videlo ho tam danú bankovku a aj iné bankovky kupovať niekoľko zberateľov) . Podržal ho doma pol roka a už nevie čo má za neho chcieť.

Smutné je na tom iba to že všetci vedia, že mu dlhodobo na Aukre prihadzujú jeho takzvaný priateľia aby vytialhli bankovku na jeho požadovanú cenu.

Potom sa tu predajcovia hrajú na frajerov a ukazujú kam až išla hore cena (samozrejme umelo).

Práve pre takéto podvody by sa mali dať dokopy seriózny zberateľia a takýcho ľudí by mali vyhadzovať na Aukciách a aj na burzách.
 
Radovan
Neprihlásený
21.02.2015, 16:26 #13
Dlhodobejšie porovnávam bankovky a aj články k nim a nechápem jednej veci. Dosť bankoviek je uvedených ako veľmi bežná bankovka čo znamená že ich je asi dostatok.

Napríklad

http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=9 - strihaný kolok, (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka
http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=10 - (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka
http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=12 - strihaný kolok, (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka
http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=14 - a) (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka

tak prečo sa nedajú bežne zohnať a kúpiť samozrejme za primeranú cenu ?

Ak sú aj také bežné, prečo sa ich cena neustále tlačí hore ? Napríklad 
http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=14 - a) (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka a cena neustále rastie.

Inak na aukre bol jeden rozsievač http://aukro.cz/50-kc-1922-011-i5098795869.html  a cena sa zase záhadne rýchlo šplhala hore (stále tie isté osoby prihadzujú danému predávajúcemu, čo je už dosť smiešne) . 3 dní sa cena držala na 3 500 Kč, potom záhadne stúpla na 8 000,00 Kč a tak ďalej ........................ Ale v pohode to je aukro a zopár takzvaných predajcov :-)
 
Drtikol
Neprihlásený
27.03.2015, 19:37 #14
citované: #9, ivanisko_SK, 22.12.2014, 17:25
Po prečítaní týchto zopár postrehov sa mi zdá, že nie som len ja ten "somár" čo nevie dobre odhadnúť stav bankovky cez internet. Vidím, že nás je viac :-) A áno, aj ja som mal tú česť spolupracovať zo zopár obchodníkmi čo si myslia, že možu oceňovať bankovky a ich stavy podľa svojeho metra v reále a samozrejme podľa iného metra v katalógoch na ktorých príprave sa podieľajú. To ale platí aj o - s kamarátom ich voláme dedkovia - predajcoch napríklad z Vajnorskej prípadne z Trenčína. Stav UNC je podľa nich aj bankovka preložená. Ale cena je samozrejme UNC + 20%. A my kupujeme :-)
Ja osobne napríklad bankovku drahšiu ako xxx cez net zásadne nekúpim. Ja si radšej počkám aj dva roky, ale kúpim ju osobne. Nech sa s predajcom viem zhodnúť na kvalite a aj na cene. Takto napríklad kupujem už rok 1000 Kč s pretlačou SLOVENSKÝ ŠTÁT :-)))))))
No a ako na "obchodníkov"? Netuším. Nekupovať od nich? Vracať im tovar ak nie som spokojný? Najlepšie. Ale. Vždy sa nájde niekto kto kúpi, potom predá nám zo ziskom 50% a podobne.
Inak, myšlienka nejakej nazvime to komunity nie je zlá. Trochu organizovanosti nie je na škodu. Len toho času keby bolo viac. Ale jasne že sa dá všetko.

Takže dámy a páni, prajem Vám príjemné sviatky a pekný Nový rok!! Ivan
Zdravím Ivanisko_SK, koupil jsem od Vás na Aukru 25 korun Rakousko-Uhersko a byl jsem maximálně spokojen ! yes
 
numpszi
Neprihlásený
27.06.2015, 08:57 #15
citované: #13, Radovan, 21.02.2015, 16:26
Dlhodobejšie porovnávam bankovky a aj články k nim a nechápem jednej veci. Dosť bankoviek je uvedených ako veľmi bežná bankovka čo znamená že ich je asi dostatok.

Napríklad

http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=9 - strihaný kolok, (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka
http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=10 - (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka
http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=12 - strihaný kolok, (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka
http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=14 - a) (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka

tak prečo sa nedajú bežne zohnať a kúpiť samozrejme za primeranú cenu ?

Ak sú aj také bežné, prečo sa ich cena neustále tlačí hore ? Napríklad 
http://www.mojazbierka.sk/index.php?m=bankovka&id=14 - a) (Ra) 03 - veľmi bežná bankovka a cena neustále rastie.

Inak na aukre bol jeden rozsievač http://aukro.cz/50-kc-1922-011-i5098795869.html  a cena sa zase záhadne rýchlo šplhala hore (stále tie isté osoby prihadzujú danému predávajúcemu, čo je už dosť smiešne) . 3 dní sa cena držala na 3 500 Kč, potom záhadne stúpla na 8 000,00 Kč a tak ďalej ........................ Ale v pohode to je aukro a zopár takzvaných predajcov :-)

R-U bankovky s kolkom CSR su velmi popularne aj v Madarsku, Rakusku ale aj v Nemecku. Bankovky rakusko-uhorska su z typu "platne na nasom uzemi" pre Polsko, Ukrajinu...atd (...dost dlhy zoznam), ak niekto zbiera bankovky R-U, tak typicky chce ich mat aj s kolkom/pretlacou. Podobne aj ceny bankoviek s pretlacou MAGYARORSZAG, Timbru special Romania, ale aj niektore s Deutschosterreich isli hore...

1k 1919... zbieraju na serie, poznam zberatelov ze maju 100+ kusov v UNC
 
mischel13
Neprihlásený
19.07.2015, 21:54 #16
Tak u  těch 1K 1919, je základ 4 barevná provedení + 4 specimeny!wink Proto by měl mít každý sběratel min 8 kusů ve sbírce.