Mojazbierka.sk

Diskusia: Polymérové bankovky
vytvoril dzobostar 18.03.2013 11:49

Som skúsený zberateľ polymérových a hybridných bankoviek z celého sveta (verejné, regionálne aj privátne vydania - len UNC) od roku 2007. Píšem práve II. vydanie katalógu v SJ na túto prudko sa rozvíjajúcu tému vo svete. Hľadám zberateľa s podobným zameraním.
tomio
Neprihlásený
18.03.2013, 14:40 #1
Dá se někde koupit I. vydání ??
小池富夫 Tomio Koiko
dzobostar
Neprihlásený
18.03.2013, 19:25 #2
Dobry den,
este len dnes som sa zaregistroval, takze mam este problem so sposobom komunikacie na tomto webe, niekedy este tapem..... Ak ste sa pytali na ten katalog na bankovky polymerov I. vydanie, pozrite si aspon titulok, vlozil som dnes medzi publikacie info o tomto katalogu. Len som nevedel, ze je tam limit znakov a cast textu som tam nedostal a neviem to upravit....
Katalog este mam, ponukam ho za 15,- euro (len za naklady z tlaciarne, kde som dal vyrobit 10 kusov....) a k tomu naklady za R-porto do 1000 gramov je 6,80 euro. Mam v CR bankovy ucet vo FIO banke. Chcel som Vam poslat aj ukazku stran, ale obrazk sa mi nepodarilo prilozit. Mozte sa so mnou skontaktovat aj na adrese zberatel.sk@gmail.com, potom sa daju poslat. S pozdravom zostava dzobostar (Jobek, Bratislava)
 
prasohroch
Neprihlásený
04.03.2014, 13:23 #3
Dnes jsme četl článek o polymerech v Nigérii. Centrální banka prý přejde zpět na papírové bankovky i u nižších nominálů, které byly od roku 2007 polymerové. Oficiální důvod je ten, že v jejich klimatických podmínkách bankovky "vyšisovaly". Nicméně v zákulisí se mluví i o uplácení vlády Nigérie tiskárnami. Myslel jsem si, že polymer byl zaveden, protože má lepší vlastnosti než papír, tak by mne zajímalo, jestli má někdo zkušenosti s dlouho cirkulovanými polymery a jejich stavy? Já mám ve sbírce je UNC... Díky, Prasohroch
 
MartinMlecka
Neprihlásený
27.05.2016, 15:19 #4
S polymerovými bankovkami mám malé zkušenosti, ve sbírce mám:
Rumunsko: 1 leu (2 ks), 5 lei, 10 lei
Singapur: 2 a 5 dolarů
Mexiko: 20 pesos
Všechny bankovky jsou z oběhu a dají se na nich vypozorocvat výhody a nevýhody vůči papíru. Polymerovým bankovkám nezplstnatí okraje a asi se taky moc nezašpiní, ale barva se trochu odírá. Jsou pevné a určitě víc vydrží, pro sběratele je ale důležité, že pokud se ohnou, velmi dobře drží nový tvar, dají se jen těžko vylisovat a ohyby jsou velmi výrazné. UNC stav musí vypadat zajímavě, ale nic takového nemám. 
Obrázky bankovek budu postupně přidávat do alba, kdo by je chtěl vidět dřív, nechť mi napíše na m.m-m.m@seznam.cz.